Chłodzenie i dojrzewanie wina

Bardzo popularnym elementem wyposażenia domu staje się lodówka na wino. Urządzenia chłodnicze do wina zwane są żargonie profesjonalistów winiarkami. Zapewniają one optymalne warunki do przechowywania wina i jego dojrzewania. Aczkolwiek istnieją modele mające za zadanie tylko utrzymanie właściwej do spożycia temperatury. Takie urządzenia spotkamy w gastronomii lub hotelach.

Wino musi zyskać na smaku

lodówki do winaPrzechowywanie wina we właściwy sposób ma podnieść jego walory smakowe poprzez dojrzewanie. Kolekcjoner dąży też do podniesienia wartości pieniężnej wina. Lodówki do wina stosowane są do przechowywania wina w godnych warunkach. Aby temu sprostać muszą być odpowiednio zbudowane. Obudowa jest bardzo dobrze zaizolowana odpowiednim materiałem pokrytym dobrymi blachami. We wnętrzu lodówki na wino musi panować odpowiednia temperatura i wilgotność. Te wartości są ustawiane i monitorowane na panelu elektronicznym, najczęściej dotykowym. Spotyka się na rynku lodówki dwustrefowe. Każda strefa ma inną temperaturę w zależności od wina. Dobrej jakości modele mają bardzo dobre wykończenie wewnętrzne. Półki zrobione z drewna lub z odpowiedniego drutu. Często są oświetlone diodami LED. Drzwiczki nie mogą przepuszczać promieniowania UV, które jest szkodliwe dla wina. Lodówki na wino powinny być zaopatrzone w system antywibracyjny i wentylacyjny. Wibracje i niewentylowane powietrze zagraża dojrzewaniu wina.

Właściwe parametry pracy lodówki to wymiernik jej jakości. Dobry sprzęt zapewnia temperaturę między 5 – 20 st.C i wilgotność w przedziale 50 – 70%. Lodówki do wina dają możliwość zabudowy w szafkach, pod blatem i w ścianie. Dają możliwości ciekawego zaaranżowania domowego miejsca na wypoczynek. Na szczęście dla miłośników wina rynek obfituje w dobre modele na każdą kieszeń.

Chłodzenie i dojrzewanie wina
Przewiń na górę