Ekogroszek jako opał

Sezon grzewczy zaczyna się w okolicach września, października i trwa do końca marca. W tym czasie korzystamy z ogrzewania centralnego dostępnego z sieci miejskiej, albo palimy w piecu, lub w kominku węglem i drewnem.

Czym się różni ekogroszek od węgla tradycyjnego?

dobry ekogroszek workowanyOsoby posiadające kominki, mogą się cieszyć niesamowitym klimatem jaki daje żywy płomień powstający z palenia drewna. Natomiast jeżeli posiadamy specjalny piec, ogrzewający cały dom, to palimy w nim najczęściej węglem. Jednak istnieje kilka jego rodzajów i wielkości. Nie każdy spala się tak samo i posiada inną kaloryczność. Dobry ekogroszek workowany jest to węgiel o wyselekcjonowanej wielkości i posiada wysoką kaloryczność, przez co jest bardziej ekonomiczny. Ekogroszek jest wysokiej jakości, dlatego ogrzewanie nim jest tanie i proste. Długo się pali, a dzięki temu, że jest mało zanieczyszczony, to w minimalnym stopniu zanieczyszcza środowisko. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że w wyniku palenia powstanie bardzo niewiele popiołu, a więc łatwo utrzymać w czystości piec. Ma on niewielkie rozmiary i stosowany jest najczęściej w piecach posiadających specjalny podajnik na tak mały węgiel. Dobry ekogroszek posiada wysoką wartość opałową, niską zawartość siarki i popiołu, oraz stopień wilgotności nie większy niż dziesięć procent. Ogrzewanie takim węglem pozwala na zaoszczędzenie około dwudziestu procent na zakupie. Długo się pali i pozwala na utrzymanie wysokiej temperatury przez wiele godzin. Jest pakowany w praktyczne worki.

Ekogroszek od tradycyjnego węgla różni się przede wszystkim wielkością, kalorycznością i ilością zanieczyszczeń oraz szkodliwych substancji będących wynikiem spalania. Dodatkowo wykorzystuje się go o około dziesięć procent mniej niż normalnego węgla.

Ekogroszek jako opał
Przewiń na górę