Niezbędne wyposażenie sklepu

drzwi chłodnicze

Zachowanie odpowiednich warunków higienicznych w sklepach zarówno małych osiedlowych jak i w wielkich hipermarketach jest sprawą nadrzędną. Przechowywanie żywności w takich miejscach musi być prowadzone w sposób profesjonalny i odpowiedzialny.

Drzwi chłodnicze – do czego wykorzystujemy?

Wędliny, mięsa, warzywa, owoce winny znajdować swoje miejsce w różnorodnych, przeznaczonych do tego chłodniach. Drzwi chłodnicze są niezbędne dla zachowania podstawowych przepisów bhp w temacie przetrzymywania produktów spożywczych.drzwi chłodnicze Ponieważ to właśnie przez złe przechowywanie i składowanie najprościej zostać ofiarą zatrucia pokarmowego czy salmonelli. Nadpsuty produkt spożywczy niesie ze sobą ryzyko zachorowalności na bardzo poważne schorzenia. Jeżeli do tego dojdzie nadwrażliwość niektórych ludzi to jest to skrajne niebezpieczeństwo nie tylko dla zdrowia, ale również dla życia. Z tego też powodu tak istotne są kontrole sanepidu w sklepach i marketach. W mass mediach bardzo często słyszy się lub czyta odnośnie trudnych do wyjaśnienia zabiegów na wędlinach przez pracowników sieci sklepów. Konsumenci stopniowo rezygnują z zakupów wyrobów wędliniarskich z marketowych sieciówek. Zdecydowanie ich upodobania przenoszone są na małe sklepiki, sklepy firmowe lub bezpośrednio od producentów. Trudno się dziwić takiemu zjawisku. Biorąc pod uwagę to jak wiele chemikaliów i różnorodnych mieszanek jest wstrzykiwanych do żywności, czy stosowanych w celu wydłużenia jej przydatności do spożycia. Z uwagi na wysoki stopień chemii w produktach żywnościowych wzrasta zachorowalność na choroby nowotworowe i inne zaburzenia funkcjonowania organizmu. Wprawdzie konsumenci sami decydują co kupują, ale z uwagi na dynamizm życia i codzienny pospiech często zapominamy o odpowiednim przeczytaniu ulotki pt „skład”, a nawet sprawdzenie terminu przydatności. Być może wielu z nas nawet nie zakłada tego, że może w sklepie kupić produkt po terminie ważności. Często pytamy sprzedawców czy ciastka są świeże, czy wędliny dzisiejsze. Uczciwy sprzedawca powie nam prawdę, ale czy zawsze? Warto to przeanalizować i zacząć jeść świadomie!

Niezbędne wyposażenie sklepu
Przewiń na górę