Zalety pakowarki próżniowej komorowej

Każda osoba zajmująca się handlem spożywczym wie, jak ważne jest pakowanie produktu. Mogą w tym pomóc tylko wyspecjalizowane maszyny. Warto zwrócić uwagę na pakowarkę próżniową komorową, potrafiącą spakować kilkadziesiąt produktów i więcej dziennie. Wyróżniamy także pakowarkę listwową, która wykorzystywana jest do celów głównie domowych.

Zalety pakowarek próżniowych

pakowarki próżniowe komoroweAby dowiedzieć się, jakie zalety posiada maszyna próżniowa, warto na wstępie opisać jak działa. Jak sama nazwa wskazuje, jej głównym elementem jest komora. W środku wytwarza się próżnia, która umożliwia zamknięcie opakowania. Wewnątrz umieszczany jest produkt w folii, z której odessane zostaje powietrze i zgrzanie opakowania przy pomocy specjalnych listew. Pakowarki próżniowe komorowe działają dzięki pompom, mającym za zadanie wytworzenie próżni. Po zamknięciu produktu, komora sama się otwiera, dając tym samym znać, że proces dobiegł końca. Na rynku pojawiły się przeróżne modele. Mamy wybór pomiędzy typem mini, pakowarką średniej wielkości, a wielkogabarytową na kółkach. Te ostatnie przeznaczone są głównie do zakładów produkcji spożywczej. Aby przyspieszyć pracę maszyny w przypadku produktów mniejszych, zaleca się użycie płyt wypełniających. Przeważnie znajdują się w standardzie wyposażenia. Pakowarki próżniowe komorowe wyróżniają się powtarzalnością efektu pakowania oraz ceną materiałów eksploatacyjnych. Do pakowania produktu używa się tu zwykłej folii gładkiej.

Zamykanie opakowania próżniowo to dziś powszechne rozwiązanie. Wiedzą o tym przemysłowcy spożywczy, dlatego chętnie kupują pakowarki próżniowe. Na rynku jest jednak tak wiele ich rodzajów, że należy przeanalizować zalety i wady każdej z nich. Trzeba także wziąć pod uwagę rodzaj prowadzonej przez nas działalności.

Zalety pakowarki próżniowej komorowej
Przewiń na górę